Tápanyagok

Cink

  • A cink az auxinok képződésének része, amelyek a szár megnyúlásáért felelősek. 
  • Ezenkívül a proteázokban (a fehérjebontó enzimekben) is megtalálható. Ezek az enzimek „megszakítják” a fehérjeláncokat az öreg levelekben, és így hatékony transzlokáció történik a növény új részeire. 
  • A jobb transzlokációnak köszönhetően az optimális cinktartalom a nitrogén és egyéb tápanyagok jobb felhasználását is biztosítja. 
  • A cinkhiányt elsősorban a kukorica érzi meg, ami a csúcsa növekedésének lassulásával nyilvánul meg. Ez azokra a túlságosan meszes és a túlzottan savas talajokra vonatkozik, amelyeknél a cink felszívódása blokkolva van.

 

A cink pozitív hatása a következő növényeknél is megfigyelhető:

  • repce, 
  • napraforgó, 
  • gabonafélék stb.
Cinktartalmú termékek

Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően

Tabuľka živiny

Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj

 

 

A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára

TerményMgZnMnCuFeBMoS
Búza        
Árpa        
Kukorica        
Repce        
Napraforgó        
Cukorrépa        
Hagyma        
Burgonya        
Szőlő        
Szója        
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY