Tápanyagok

Mangán

  • A mangán a növény életében a legfontosabb reakció része. Részt vesz a víz fotolízisében, ami a fotoszintetikus folyamat jelentős részét képzi. 
  • A mangán számos oxidációs állapota ezt a tápanyagot arra ösztönzi, hogy részt vegyen az anyagcsere oxidációs-redukciós folyamataiban. 
  • A mangán aktiválja az antioxidánsok hatékonyságát, a fehérjetermelést és a növény hormonális aktivitását. Csökkenti az auxinok aktivitását és képződését, miközben elősegíti a citokinineket. 
  • A mitózis során a sejtosztódásban is fontos szerepet tölt be. A gyenge mellékhajtású növényeknél mangán kijuttatásával serkenthetjük a mellékhajtások fejlődését, továbbá a kalászok, kaszat (száraz zárt termés) és magvak képződését.

 

A mangánhiányra különösen érzékeny növények:

  • a gabonafélék, 
  • a repce, 
  • a fűfélék, 
  • a cukorrépa.

 

A mangánhiányra kevésbé érzékeny növények:

  • gyümölcsfák, 
  • zöldségek, 
  • répa.
Mangántartalmú termékek

Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően

Tabuľka živiny

Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj

 

 

A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára

TerményMgZnMnCuFeBMoS
Búza        
Árpa        
Kukorica        
Repce        
Napraforgó        
Cukorrépa        
Hagyma        
Burgonya        
Szőlő        
Szója        
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY