Tápanyagok
Mangán
- A mangán a növény életében a legfontosabb reakció része. Részt vesz a víz fotolízisében, ami a fotoszintetikus folyamat jelentős részét képzi.
- A mangán számos oxidációs állapota ezt a tápanyagot arra ösztönzi, hogy részt vegyen az anyagcsere oxidációs-redukciós folyamataiban.
- A mangán aktiválja az antioxidánsok hatékonyságát, a fehérjetermelést és a növény hormonális aktivitását. Csökkenti az auxinok aktivitását és képződését, miközben elősegíti a citokinineket.
- A mitózis során a sejtosztódásban is fontos szerepet tölt be. A gyenge mellékhajtású növényeknél mangán kijuttatásával serkenthetjük a mellékhajtások fejlődését, továbbá a kalászok, kaszat (száraz zárt termés) és magvak képződését.
A mangánhiányra különösen érzékeny növények:
- a gabonafélék,
- a repce,
- a fűfélék,
- a cukorrépa.
A mangánhiányra kevésbé érzékeny növények:
- gyümölcsfák,
- zöldségek,
- répa.
Mangántartalmú termékek
Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően
Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj
A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára
| Termény | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Búza | ||||||||
| Árpa | ||||||||
| Kukorica | ||||||||
| Repce | ||||||||
| Napraforgó | ||||||||
| Cukorrépa | ||||||||
| Hagyma | ||||||||
| Burgonya | ||||||||
| Szőlő | ||||||||
| Szója |
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY




