Tápanyagok
Mangán
- A mangán a növény életében a legfontosabb reakció része. Részt vesz a víz fotolízisében, ami a fotoszintetikus folyamat jelentős részét képzi.
- A mangán számos oxidációs állapota ezt a tápanyagot arra ösztönzi, hogy részt vegyen az anyagcsere oxidációs-redukciós folyamataiban.
- A mangán aktiválja az antioxidánsok hatékonyságát, a fehérjetermelést és a növény hormonális aktivitását. Csökkenti az auxinok aktivitását és képződését, miközben elősegíti a citokinineket.
- A mitózis során a sejtosztódásban is fontos szerepet tölt be. A gyenge mellékhajtású növényeknél mangán kijuttatásával serkenthetjük a mellékhajtások fejlődését, továbbá a kalászok, kaszat (száraz zárt termés) és magvak képződését.
A mangánhiányra különösen érzékeny növények:
- a gabonafélék,
- a repce,
- a fűfélék,
- a cukorrépa.
A mangánhiányra kevésbé érzékeny növények:
- gyümölcsfák,
- zöldségek,
- répa.
Mangántartalmú termékek
Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően
Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj
A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára
Termény | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Búza | ||||||||
Árpa | ||||||||
Kukorica | ||||||||
Repce | ||||||||
Napraforgó | ||||||||
Cukorrépa | ||||||||
Hagyma | ||||||||
Burgonya | ||||||||
Szőlő | ||||||||
Szója |
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY