Tápanyagok
Kálium
- Ne feledjük a kálium terményekre kifejtett jelentős hatását. A kálium biztosítja a pórusok nyitását és zárását. Fontos ozmotikus szer, és egyben fontos tényező a cukrok képződésében is.
- Az element® műtrágyákban található kálium a kritikus fejlődési stádiumban lévő termények szükségleteinek fedezésére szolgál, mely során a káliumbevitel a szükségesnél alacsonyabb.
A legérzékenyebbek:
- a gyümölcsfák,
- a zöldségek,
- a burgonya,
- a gabonafélék,
- a cukorrépa.
Közepes érzékenységet mutatnak ki:
- az olajosnövények,
- a hüvelyesek.
Káliumtartalmú termékek
Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően
Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj
A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára
Termény | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Búza | ||||||||
Árpa | ||||||||
Kukorica | ||||||||
Repce | ||||||||
Napraforgó | ||||||||
Cukorrépa | ||||||||
Hagyma | ||||||||
Burgonya | ||||||||
Szőlő | ||||||||
Szója |
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY