Tápanyagok
Kén
A kén tápanyagellátással kapcsolatos kérdéseivel már több mint 15 éve intenzíven foglalkoznak.
- A növényben lévő kén számos anyagcsere-folyamatban vesz részt: fehérjeképzésben, nitrogén-anyagcserében, az antioxidáns folyamatokban, a védőmolekulákban, energiafolyamatokban – Acetyl Co A...
- A kén lombozaton át történő kijuttatása negatívan befolyásolja egyes gombák, pl. lisztharmat és kártevők, pl. atkák fejlődését.
- A kén lombozaton át történő kijuttatása növeli az egész növény teljesítményét, ami majd a termelés színvonalában és minőségében is megmutatkozik.
A kénhiányra legérzékenyebb növények:
- az olajosnövények,
- a hüvelyesek.
Jelenleg a kénhiány a következők esetében is megfigyelhető:
- gabonafélék,
- kukorica,
- zöldségfélék és számos további növény esetében.
Kéntartalmú termékek
Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően
Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj
A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára
Termény | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Búza | ||||||||
Árpa | ||||||||
Kukorica | ||||||||
Repce | ||||||||
Napraforgó | ||||||||
Cukorrépa | ||||||||
Hagyma | ||||||||
Burgonya | ||||||||
Szőlő | ||||||||
Szója |
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY