Tápanyagok
Kén
A kén tápanyagellátással kapcsolatos kérdéseivel már több mint 15 éve intenzíven foglalkoznak.
- A növényben lévő kén számos anyagcsere-folyamatban vesz részt: fehérjeképzésben, nitrogén-anyagcserében, az antioxidáns folyamatokban, a védőmolekulákban, energiafolyamatokban – Acetyl Co A...
- A kén lombozaton át történő kijuttatása negatívan befolyásolja egyes gombák, pl. lisztharmat és kártevők, pl. atkák fejlődését.
- A kén lombozaton át történő kijuttatása növeli az egész növény teljesítményét, ami majd a termelés színvonalában és minőségében is megmutatkozik.
A kénhiányra legérzékenyebb növények:
- az olajosnövények,
- a hüvelyesek.
Jelenleg a kénhiány a következők esetében is megfigyelhető:
- gabonafélék,
- kukorica,
- zöldségfélék és számos további növény esetében.
Kéntartalmú termékek
Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően
Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj
A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára
| Termény | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Búza | ||||||||
| Árpa | ||||||||
| Kukorica | ||||||||
| Repce | ||||||||
| Napraforgó | ||||||||
| Cukorrépa | ||||||||
| Hagyma | ||||||||
| Burgonya | ||||||||
| Szőlő | ||||||||
| Szója |
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY





