Tápanyagok
Magnézium
- A növényekben a magnézium számos szükséges enzim kofaktora. A magnézium leglényegesebb funkciója azonban a klorofill működésében nyilvánul meg. Általában leszögezhető: alacsony magnézium-bevitel = alacsony fotoszintetikus teljesítmény = elégtelen nitrogén asszimiláció = gyenge növés.
- A Nutricon cég olyan terméket hozott a piacra, amely a klasszikus műtrágyákkal ellentétben magnézium-kelátot tartalmaz. A növény által ez a forma lényegesen jobban hasznosítható.
A magnéziumhiányra legérzékenyebb növények:
- a hüvelyesek.
- az olajosnövények,
- a gyümölcsfák,
- a zöldségek.
Közepesen érzékenyek:
- a gabonafélék,
- a burgonya,
- a cukorrépa.
Magnéziumtartalmú termékek
Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően
Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj
A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára
| Termény | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Búza | ||||||||
| Árpa | ||||||||
| Kukorica | ||||||||
| Repce | ||||||||
| Napraforgó | ||||||||
| Cukorrépa | ||||||||
| Hagyma | ||||||||
| Burgonya | ||||||||
| Szőlő | ||||||||
| Szója |
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY
