Tápanyagok

Magnézium

  • A növényekben a magnézium számos szükséges enzim kofaktora. A magnézium leglényegesebb funkciója azonban a klorofill működésében nyilvánul meg. Általában leszögezhető: alacsony magnézium-bevitel = alacsony fotoszintetikus teljesítmény = elégtelen nitrogén asszimiláció = gyenge növés.
  • A Nutricon cég olyan terméket hozott a piacra, amely a klasszikus műtrágyákkal ellentétben magnézium-kelátot tartalmaz. A növény által ez a forma lényegesen jobban hasznosítható.

 

A magnéziumhiányra legérzékenyebb növények:

  • a hüvelyesek. 
  • az olajosnövények, 
  • a gyümölcsfák, 
  • a zöldségek.

 

Közepesen érzékenyek:

  • a gabonafélék, 
  • a burgonya, 
  • a cukorrépa.
Magnéziumtartalmú termékek

Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően

Tabuľka živiny

Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj

 

 

A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára

TerményMgZnMnCuFeBMoS
Búza        
Árpa        
Kukorica        
Repce        
Napraforgó        
Cukorrépa        
Hagyma        
Burgonya        
Szőlő        
Szója        
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY