Tápanyagok
Magnézium
- A növényekben a magnézium számos szükséges enzim kofaktora. A magnézium leglényegesebb funkciója azonban a klorofill működésében nyilvánul meg. Általában leszögezhető: alacsony magnézium-bevitel = alacsony fotoszintetikus teljesítmény = elégtelen nitrogén asszimiláció = gyenge növés.
- A Nutricon cég olyan terméket hozott a piacra, amely a klasszikus műtrágyákkal ellentétben magnézium-kelátot tartalmaz. A növény által ez a forma lényegesen jobban hasznosítható.
A magnéziumhiányra legérzékenyebb növények:
- a hüvelyesek.
- az olajosnövények,
- a gyümölcsfák,
- a zöldségek.
Közepesen érzékenyek:
- a gabonafélék,
- a burgonya,
- a cukorrépa.
Magnéziumtartalmú termékek
Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően
Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj
A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára
Termény | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Búza | ||||||||
Árpa | ||||||||
Kukorica | ||||||||
Repce | ||||||||
Napraforgó | ||||||||
Cukorrépa | ||||||||
Hagyma | ||||||||
Burgonya | ||||||||
Szőlő | ||||||||
Szója |
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY