Tápanyagok
Vas
- A vassal történő tápanyagellátást gyakran emlegetik a levelek sárgulása és klorózisa esetén. Az igazság az, hogy ha a vashiányt ebben az időszakban oldják, az negatív hatással van a termény betakarítására.
- A növényekben található vas számos életfolyamatban fontos szerepet tölt be: anyagcsere, DNS szintézis, energiaátvitel, redox reakciók, légzés, fotoszintézis és cukorképzés.
- A növények a lombra történő kijuttatás megfelelő időzítésére jobb minőségű terméssel reagálnak.
A legérzékenyebbek a következők:
- gyümölcsfák,
- szőlő,
- zöldségek.
Minden más növény kevésbé érzékenynek mondható.
Vastartalmú termékek
Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően
Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj
A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára
| Termény | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Búza | ||||||||
| Árpa | ||||||||
| Kukorica | ||||||||
| Repce | ||||||||
| Napraforgó | ||||||||
| Cukorrépa | ||||||||
| Hagyma | ||||||||
| Burgonya | ||||||||
| Szőlő | ||||||||
| Szója |
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY


