Tápanyagok

Vas

  • A vassal történő tápanyagellátást gyakran emlegetik a levelek sárgulása és klorózisa esetén. Az igazság az, hogy ha a vashiányt ebben az időszakban oldják, az negatív hatással van a termény betakarítására. 
  • A növényekben található vas számos életfolyamatban fontos szerepet tölt be: anyagcsere, DNS szintézis, energiaátvitel, redox reakciók, légzés, fotoszintézis és cukorképzés. 
  • A növények a lombra történő kijuttatás megfelelő időzítésére jobb minőségű terméssel reagálnak.

 

A legérzékenyebbek a következők:

  • gyümölcsfák, 
  • szőlő, 
  • zöldségek.

 

Minden más növény kevésbé érzékenynek mondható.

Vastartalmú termékek

Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően

Tabuľka živiny

Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj

 

 

A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára

TerményMgZnMnCuFeBMoS
Búza        
Árpa        
Kukorica        
Repce        
Napraforgó        
Cukorrépa        
Hagyma        
Burgonya        
Szőlő        
Szója        
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY