Tápanyagok
Vas
- A vassal történő tápanyagellátást gyakran emlegetik a levelek sárgulása és klorózisa esetén. Az igazság az, hogy ha a vashiányt ebben az időszakban oldják, az negatív hatással van a termény betakarítására.
- A növényekben található vas számos életfolyamatban fontos szerepet tölt be: anyagcsere, DNS szintézis, energiaátvitel, redox reakciók, légzés, fotoszintézis és cukorképzés.
- A növények a lombra történő kijuttatás megfelelő időzítésére jobb minőségű terméssel reagálnak.
A legérzékenyebbek a következők:
- gyümölcsfák,
- szőlő,
- zöldségek.
Minden más növény kevésbé érzékenynek mondható.
Vastartalmú termékek
Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően
Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj
A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára
Termény | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Búza | ||||||||
Árpa | ||||||||
Kukorica | ||||||||
Repce | ||||||||
Napraforgó | ||||||||
Cukorrépa | ||||||||
Hagyma | ||||||||
Burgonya | ||||||||
Szőlő | ||||||||
Szója |
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY