Tápanyagok

Kalcium

Számos élettani funkció optimális lefolyásában bír nagy jelentőséggel. Fontossága az alábbiak során vitathatatlan:

  • a beporzási folyamat – pollentermelés, 
  • a sejtfalak kialakulása, 
  • a sejtek pH-jának szabályozása, 
  • a profilaktikus hatás (kórokozókra gyakorolt hatás) során.

 

A kalciumhiányra legérzékenyebb növények:

  • a gyümölcsfák, 
  • a szőlő, 
  • a zöldségek (paprika, paradicsom, burgonya, tök...)

 

Közepesen érzékenyek:

  • az olajosnövények, 
  • a hüvelyesek, 
  • a cukorrépa, 
  • a gabonafélék.
Kalciumtartalmú termékek

Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően

Tabuľka živiny

Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj

 

 

A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára

TerményMgZnMnCuFeBMoS
Búza        
Árpa        
Kukorica        
Repce        
Napraforgó        
Cukorrépa        
Hagyma        
Burgonya        
Szőlő        
Szója        
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY