Tápanyagok
Kalcium
Számos élettani funkció optimális lefolyásában bír nagy jelentőséggel. Fontossága az alábbiak során vitathatatlan:
- a beporzási folyamat – pollentermelés,
- a sejtfalak kialakulása,
- a sejtek pH-jának szabályozása,
- a profilaktikus hatás (kórokozókra gyakorolt hatás) során.
A kalciumhiányra legérzékenyebb növények:
- a gyümölcsfák,
- a szőlő,
- a zöldségek (paprika, paradicsom, burgonya, tök...)
Közepesen érzékenyek:
- az olajosnövények,
- a hüvelyesek,
- a cukorrépa,
- a gabonafélék.
Kalciumtartalmú termékek
Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően
Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj
A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára
| Termény | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Búza | ||||||||
| Árpa | ||||||||
| Kukorica | ||||||||
| Repce | ||||||||
| Napraforgó | ||||||||
| Cukorrépa | ||||||||
| Hagyma | ||||||||
| Burgonya | ||||||||
| Szőlő | ||||||||
| Szója |
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY