Tápanyagok
Kalcium
Számos élettani funkció optimális lefolyásában bír nagy jelentőséggel. Fontossága az alábbiak során vitathatatlan:
- a beporzási folyamat – pollentermelés,
- a sejtfalak kialakulása,
- a sejtek pH-jának szabályozása,
- a profilaktikus hatás (kórokozókra gyakorolt hatás) során.
A kalciumhiányra legérzékenyebb növények:
- a gyümölcsfák,
- a szőlő,
- a zöldségek (paprika, paradicsom, burgonya, tök...)
Közepesen érzékenyek:
- az olajosnövények,
- a hüvelyesek,
- a cukorrépa,
- a gabonafélék.
Kalciumtartalmú termékek
Tápanyagbevitel a talaj pH-értékétől függően
Erősen savanyú talaj Semleges talaj Erősen lúgos talaj
A növények érzékenysége az egyes mikroelemek hiányára
Termény | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Búza | ||||||||
Árpa | ||||||||
Kukorica | ||||||||
Repce | ||||||||
Napraforgó | ||||||||
Cukorrépa | ||||||||
Hagyma | ||||||||
Burgonya | ||||||||
Szőlő | ||||||||
Szója |
KEVÉSBÉ ÉRZÉKENY ÉRZÉKENY KÜLÖNÖSEN ÉRZÉKENY