Cink
- A cink az auxinok képződésének része, amelyek a szár megnyúlásáért felelősek.
- Ezenkívül a proteázokban (a fehérjebontó enzimekben) is megtalálható. Ezek az enzimek „megszakítják” a fehérjeláncokat az öreg levelekben, és így hatékony transzlokáció történik a növény új részeire.
- A jobb transzlokációnak köszönhetően az optimális cinktartalom a nitrogén és egyéb tápanyagok jobb felhasználását is biztosítja.
- A cinkhiányt elsősorban a kukorica érzi meg, ami a csúcsa növekedésének lassulásával nyilvánul meg. Ez azokra a túlságosan meszes és a túlzottan savas talajokra vonatkozik, amelyeknél a cink felszívódása blokkolva van.
A cink pozitív hatása a következő növényeknél is megfigyelhető:
- repce,
- napraforgó,
- gabonafélék stb.
Cinktartalmú termékek