Mangán
- A mangán a növény életében a legfontosabb reakció része. Részt vesz a víz fotolízisében, ami a fotoszintetikus folyamat jelentős részét képzi.
- A mangán számos oxidációs állapota ezt a tápanyagot arra ösztönzi, hogy részt vegyen az anyagcsere oxidációs-redukciós folyamataiban.
- A mangán aktiválja az antioxidánsok hatékonyságát, a fehérjetermelést és a növény hormonális aktivitását. Csökkenti az auxinok aktivitását és képződését, miközben elősegíti a citokinineket.
- A mitózis során a sejtosztódásban is fontos szerepet tölt be. A gyenge mellékhajtású növényeknél mangán kijuttatásával serkenthetjük a mellékhajtások fejlődését, továbbá a kalászok, kaszat (száraz zárt termés) és magvak képződését.
A mangánhiányra különösen érzékeny növények:
- a gabonafélék,
- a repce,
- a fűfélék,
- a cukorrépa.
A mangánhiányra kevésbé érzékeny növények:
- gyümölcsfák,
- zöldségek,
- répa.
Mangántartalmú termékek




